誕生日ケーキ、今年はキーライム・パイに挑戦。これはフロリダの名物で、キーウェストという所で穫れる香りの良い、小粒のライムで作るのが本格的だそうだ。実は、ホンモノを食べたことはない。たしかDean & Deluca (NYの超有名高級食材店・最近丸の内にもできた) だったと思うが、このキーライムパイを見かけておいしそうだったけど、ディーン&デルーカはすごく高い値段設定なうえ、カロリーが気になって手が出せないでいた。でも、ネットでレシピがたくさん出ていたし、誕生日には毎年、作ったことないケーキを作ることにしているので、挑戦してみることにした。
材料はライム果汁、ライム果皮、卵黄、コンデンスミルクなど、ごくごくシンプル。台はパイではなく、グラハムクラッカーを砕いて、溶かしバターを混ぜて焼いたもの。上にはメレンゲをたっぷり乗せて焼き上げる。食べる前に、冷凍庫で凍らせるのがコツ。アイスクリームパイみたいになる。
味は、ライムの酸っぱさが利いていて、甘ーいけど爽やかな、不思議な味。レモンとはまた違う、香り高い味。ちょっと今まで食べたことないお菓子だ。今度、フロリダに行ったときには本場のと食べくらべてみたい。
Here's my birthday cake, Key lime pie. It is famous in Florida, made with fragrant small limes produced in Key West. Actually, I never have tasted the real one. I think it was at Dean & Deluca in NY, I saw pieces of key lime pie sold in their sweets section and they looked yummy, but very expensive (you know the store...) and seemed fattening, so I didn't take it. However, recently I found a lot of different recipes of Key lime pie, and that made me wanna bake one by myself. Every year for my birthday I try a new cake recipe, so I decided to try.
Ingredients are: lime juice, lime rind, egg yellow, condensed milk. Simple stuff. The Pie crust is made from graham crackers and melted butter. The pie is topped with lots of melange and baked in an oven. It should be served chilled and frozen, and it tastes like ice cream pie.
Sweet but sour, fresh and fruity; it has a unique taste and I like it a lot. It is different from lemons. Limes are more fragrant. I never have had this kind of sweets before. I should try the real Key lime pie next time when I travel to Florida...